Digi kuuluu kaikille / Pieksämäki kevät 2021

PIEKSÄMÄKI 1.3.2021 alkaen, aloitus siirretty ma 29.3.2021

Kaikille digitaitojen viidakossa kipuileville ilouutinen. Maksuton digitaitojen kurssi pyörähtää taas käyntiin Seurakuntaopistolla. Edellinen kurssi täyttyi hetkessä.

Toteutamme lähiopetuksen turvavälein ja hygieniasta huolehtien. Hengitystieoireisena (nuha, yskä, kurkkukipu) ei lähiopetukseen saa tulla.

Maaliskuussa 2021 alkava kurssi opastaa digitaalisten palvelujen haltuunottoon tehokkaasti ja hallitusti yhdessä oppien. Haastavuutta kompensoidaan hitaammalla vauhdilla. Sisältöä painotetaan alkupään osaamiseen. Ilmoittaudu mukaan – opitaan yhdessä!

Koulutus on jaettu neljään eri osa-alueeseen, moduuliin, ja niihin kaikkiin ilmoittaudutaan erikseen. Voit ilmoittautua koko koulutukseen tai vain yksittäiseen moduuliin tarpeittesi ja kiinnostuksesi mukaan. Voit siis opiskella vaikka vain yhden moduulin – tai koko kurssin.

Aika: Opetus on maanantai- ja keskiviikkoiltaisin klo 17 – 19.15. Kumpanakin iltana on kolme 45 minuutin oppituntia.

Hinta: Koulutus on osallistujille maksuton. Koulutukseen mahtuu mukaan 15 henkilöä/moduuli.

Opettajat: Jere Pöntinen

Paikka: Seurakuntaopisto, Huvilakatu 31

Aika: 29.3.2021-28.5.2021
Koulutuspaikka: Pieksämäki
Paikka: Seurakuntaopisto, Pieksämäen kampus
Sisältö:

Moduuli 1 – Tiedä tietokoneesi

Jokainen tunti on 35% kertaamista, 35% uutta, 30% varattu uusille ongelmille, sekä aikavälikertaukselle
1. Laitteet; hiiri, näppäimistö, tietokone, työpöytä, internet-yhteys
2. Verkkoon yhdistäminen, verkon jakaminen puhelimelta, verkkojen tyypit
3. Miten siirrän kuvia ja tekstiä? Perustoiminnot: valitse, kopioi, liitä, hae
4. Mikä on ohjelma? Mikä on tiedosto?
5. Miten löydän etsimäni? Tiedostorakenne, tallentaminen ja avaaminen
6. Kuvien ja videoiden siirtäminen laitteiden välillä
7. Mitä eroa näillä tiedostoilla on? Mistä tiedän mitä käyttää? Yleiset tiedostotyypit
8. Paljonko kuvia saan tallennettua? Yleiset mittayksiköt
9. Mitä ohjelman asentaminen tarkoittaa? Mistä tiedän mitä on asennettu?
10. Videon nauhoittaminen omalta näytöltä puhelimella ja tietokoneeella, etätuki

Moduuli 2 – Verkossa

1. Mikä on selain? Mitä eroa on Firefoxilla, Chromella, Edgellä, Safarilla? Verkkosivujen haku
2. Mistä tiedän että pääsen oikealle sivulle? Mistä tiedän sivun luotettavuuden? Hakukoneiden täysi käyttö
3. Kuinka tunnistaa huijausviestit, sähköpostit, sivustot ja haittaohjelmat
4. Miten pääsen eroon mainoksista? Selainliitännäiset
5. Pikaviestimet: Whatsapp, Messenger, Signal
6. Sivujen kielen kääntäminen, kielen kääntäminen kameran avulla oikeassa elämässä
7. Mitä pilvi tarkoittaa? Pilvipalvelut
8. Mitä varmuuskopiot ovat, miksi niitä tarvitaan, miten ne tehdään pienimmällä vaivalla
9. Mitä tietoja minusta kerätään? Miten voin vaikuttaa niihin? GDPR ja tietosuoja
10. Facebookin käyttö

Moduuli 3 – Median käyttö ja luominen

1. Mitä on suoratoisto? Miten se eroaa videoista ja TV:stä? Esimerkkejä suoratoistopalveluista
2. Miten katselen puhelimen mediaa TV:stä? Suoratoistaminen omalta laitteelta toiselle
3. Kuvien muokkaaminen puhelimella ja tietokoneella
4. Videoiden muokkaaminen puhelimella ja tietokoneella
5. Median jakaminen sosiaalisessa mediassa
6. Mitä, missä, miten kuvia ja muuta mediaa saa jakaa? Tekijänoikeudet

Moduuli 4 – Tietoturva

1. Mitä päivitykset ovat? Mitä haavoittuvuudet ovat? Mistä ne syntyvät?
2. Virustorjuntaohjelmat, tietokoneiden puhdistusohjelmat
3. Salasanojen suunnittelu, muistitekniikat, salasananhallintaohjelmat
4. Miten toimia identiteetti- ja laitevarkauksissa
5. Oman menetetyn laitteen paikannus
6. Mitkä toimeni näkyvät, keille? Verkkotoiminnan turvaaminen, VPN-yhteydet

Kouluttaja: Jeremias Pöntinen
Ilmoittautuminen:

Ilmoittautuminen tästä avautuvalla sähköisellä lomakkeella tai puhelimitse opintotoimistoon, p. 040 350 9150 tai 040 351 3909.

Ilmoittautuminen päättyy: 10.03.2021 16:00