Laulamisen ja musiikin käyttö kohtaamisen välineenä hoitotyössä

Haluaisitko saada monipuolisia työkaluja musiikin – erityisesti laulamisen – käyttöön hoitotyössä? Nyt siihen on loistava tilaisuus tehokkaassa, mutta täysin suoritus paineettomassa LauluAvaimen koulutuksessa Seurakuntaopiston tiloissa Järvenpäässä.

”Laulaminen liikuttaa mielen, kielen ja kehon. Koko ihminen liikkuu – ja liikuttuu! Tietyistä sairauksista kärsivät ihmiset voivat hyötyä laulamisesta myös kuntoutusmielessä.”

Kolmipäiväinen, yhteensä 15 tunnin pituinen koulutus on suunnattu erityisesti vanhustyössä toimiville lähihoitajille ja lähihoitajaopiskelijoille sekä muille vanhusten kanssa työskenteleville, hoitotyön ohjaajille ja kenelle tahansa hoitotyön kanssa toimivalle. Koulutus on maksuton Seurakuntaopiston ammatillisille opiskelijoille sekä opiston kanssa työssäoppimisyhteistyötä tekevien hoiva-alan yritysten henkilöstölle. Muutkin aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita koulutukseen 120 euron hinnalla vapaan sivistystyön opetuksena.

Sisältö: Koulutuksessa käydään monipuolisesti läpi musiikin käyttöä hoitotyössä, painottuen erityisesti laulamiseen. Kurssille tullessaan ei tarvitse osata laulaa tai lukea nuotteja eikä soittaa mitään soitinta. Opetus painottuu käytännön hoitotyön eri alueisiin jokaisen osallistujan omista lähtökohdista.

Sisältöalueet:

• Rohkaisua oman äänen löytämiseen puhuen ja laulaen
  • Suorituspaineettomia harjoituksia eri ikäryhmille
  • Tietoa laulamisen vaikutuksista eri potilasryhmille (muistisairaat, avh eli aivoverenkiertohäiriöt/afasia, Parkinsonintauti, krooninen kipu, hengityssairaudet)
  • Työkaluja soveltaa laulamista kohtaamisen ja toiminnan välineenä omassa työssä

Ohjelma:
maanantai 21.1.2019
9-10 Alustus ja esittely
10-11.15 Musiikki kohtaamisen välineenä
12-13.30 Käytännön harjoituksia osa 1

tiistai 22.1.2019
9-11.15 Käytännön harjoituksia osa 2
12-13 Haasteita ja kysymyksiä kentällä
13-13.30 Yhteenveto ja välitehtävä

maanantai 11.2.2019
9-10 Kokemusten purkaminen
10-11.15 Käytännön harjoituksia osa 3
12-13.30 Miten tästä eteenpäin – rakennuspalikoita työhön

Kouluttaja:
Tuula Tenni on laulamisen ja äänenkäytön kouluttaja, musiikin maisteri ja toiminnanjohtaja. Tenni on luennoinut musiikin käytöstä kohtaamisen välineenä ja kouluttanut kulttuurityövälineiden käyttöä hoitotyössä mm. päivähoidon ja opetusalan henkilöstölle, lähihoitajille, sairaanhoitajlle, vanhustyön kulttuuriohjaajille ja lukuisille eri alojen opiskelijoille. LauluAvain-opetusmetodi, jota koulutuksessa käytetään, pohjautuu alun perin tieteelliseen tutkimukseen laulutaidottomien laulamaan oppimisesta. Metodin kulmakiviä ovat helposti toteutettavissa oleva selkeä harjoitteisto ja suorituspaineeton ilmapiiri, jossa musiikillisen osaamisen lähtötasolla ei ole merkitystä.

Kurssimaksu
– vapaan sivistystyön opiskelijoille 120 €