Seurakunnan varhaiskasvattajan työ huomenna – Espoon ja Helsingin hiippakuntien varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan koulutuspäivä 14.3.2020

Ajankohtaiskoulutus, 0,25 op

Miten seurakunnan varhaiskasvattajan työ on muuttumassa ja millaiseen ammatilliseen kasvuun muutokset haastavat? Rikastamme varhaiskasvattajan monipuolista osaamista perhetoiminnan, kunnan varhaiskasvatuksen kanssa tehtävän yhteistyön ja rippikoulun näkökulmista. Koulutuspäivässä tutkimme hengellisen työn ulottuvuuksia ja työyhteisössä toimimista sekä ammattitaidon soveltamista työn muutoksessa.

Aika: 14.3.2020
Koulutuspaikka: Järvenpää
Paikka: Seurakuntaopisto, Järvenpään kampus
Tavoitteet:

Osallistuja tuntee kirkon varhaiskasvatuksen työntekijöiden ydinosaamiskuvaukset. Hän tunnistaa osaamisensa hyödyntämisen mahdollisuuksia työssään lasten ja perheiden kanssa.

Sisältö:

Varhaiskasvattajan ydinosaaminen, työnkuvan muutokset, tulevaisuuden osaamistarpeet ja ammatillinen kehittyminen, työyhteisötaidot sekä varhaiskasvattaja hengellisen työn tekijänä.

Kenelle:

Lastenohjaajat, varhaiskasvatuksen ohjaajat, papit

Ohjelma:

Yhteisen ohjelman lisäksi jokainen osallistuja valitsee kaksi työpajaa.
Ilmoittautuminen työpajoihin tapahtuu aiemmista vuosista poiketen jo ennakkoon tapahtumaan ilmoittautumisen yhteydessä.

OHJELMA 14.3.2020

08.30 Ilmoittautuminen ja kahvit
09.00 Liikkeelle tästä ja nyt
Tulevaisuuden tekijät – varhaiskasvattaja seurakunnan ytimessä

Yliopettaja Minna Valtonen, Diak
Mitä erityistä varhaiskasvattaja tuo mukanaan seurakuntaan? Varhaiskasvattajan ydinosaaminen uudistuu ja työ muuttuu – mikä on tärkeää osaamista tulevaisuuden seurakunnassa ja miten sitä kohti kuljetaan? Mikä on hengellisen osaamisen tai kohtaamisen taitojen vahvistamisen merkitys?
10.20 Siirtyminen työpajoihin
10.30 Työpajat

1.
    Rohkeutta rippikouluun
Pappi, uskonnondidaktiikan tohtorikoulutettava Aino-Elina Kilpeläinen, Helsingin yliopisto
Innostu ja rohkaistu toimimaan rippikoulussa ohjaajana! Työpajassa tarkastellaan rippikoulusuunnitelmaa ja rippikoulussa opettamista sekä jaetaan kysymyksiä ja mahdollisia kokemuksia rippikoulutyöhön liittyen. Yhdessä pohditaan, mitä kaikkea annettavaa varhaiskasvatuksen ammattilaisilla on rippikoulun kannalta.

2.       Uudistuva, elävä ja monimuotoinen perhetoiminta
Perhetyöntekijät Miia Raninen ja Marjukka Luoma, Tapiolan seurakunta
Mitä kaikkea on kutsuva, avoin, verkostoituva ja kokeileva perhetoiminta? Millaisiin muutoksiin työssä perhetoiminnan kehittäminen haastaa? Tule pohtimaan perheille suunnatun avoimen toiminnan mahdollisuuksia ja haasteita.

3.       Yhteistyön mahdollisuudet kunnan ja seurakunnan varhaiskasvatuksen välillä
Kasvatuksen asiantuntija Tiina Hänninen, Espoon seurakuntayhtymä ja varhaiskasvatuksen asiantuntija Jaana Särmälä, Espoon kaupunki
Miten seurakunnan varhaiskasvattaja voi olla tukemassa päiväkodin katsomuskasvatusta sekä varhaiskasvattajan omaa ammatillista osaamista ja kehittymistä? Miten yhteistyö voi auttaa ja helpottaa eri katsomusten kohtaamisessa, ihmettelyssä sekä kasvattajien että lapsiryhmän kanssa? Työpajassa sinulla on mahdollisuus saada uusia näkökulmia ja kokemuksia kunnan ja seurakunnan välisestä yhteistyöstä.

4.       Varhaiskasvattaja ja hengellinen elämä?
Asiantuntija Kati Pirttimaa, Espoon hiippakunta
Olenko hengellisen työn tekijä? Missä ja miten se näkyy? Miten voivat oma hengellinen elämäni ja jumalasuhteeni, ja miten niitä voi hoitaa? Oman itsen ja jumalasuhteen kuulostelua ja messun rakentamista.

5.       Kohtaamisen ja osallisuuden pedagogiikkaa – lattiakuvien kautta suurten kysymysten äärelle
Kouluttaja Satu Reinikainen, Seurakuntaopisto
Miten ohjata lattiakuvatyöskentelyä niin, että ryhmässä on tilaa suurille kysymyksille, arvostavalle kohtaamiselle, itsensä ilmaisemiselle ja uuden oppimiselle? Tätä pohdimme yhteisesti koetun kertomuksen valossa. Tule leikkimään, luomaan ja löytämään!

6.       Tuoreiden työntekijöiden työpaja
Asiantuntija Mika Nurmi, Espoon hiippakunta
Uusi työ ja uusi työyhteisö. Paljon innostusta ja ihmettelyä. Mistä teemoista haluaisit vaihtaa ajatuksia?
Työpaja toteutuu vain aamupäivällä.
12.00 Lounas
13.00 Työpajat 1-5
14.30 Kahvi
15.00 Evästä, josta riittää jaettavaksi – yhteinen messu
16.00 Hyvää kotimatkaa!

Ohjelma.pdf-muodossa

80 €. Osallistumismaksu sisältää aamu- ja iltapäiväkahvin sekä lounaan.

Ilmoittautuminen:
Ilmoittautuminen päättyy: 14.02.2020 16:00

Järjestäjät: Kirkkopalvelut/Seurakuntaopisto, Nuori kirkko ry, Espoon hiippakunta ja Helsingin hiippakunta
Tiedustelut: Kaisa Aitlahti, kaisa.aitlahti@seurakuntaopisto.fi, p. 040 703 3356 tai Johanna Heikkinen, johanna.heikkinen@nuorikirkko.fi, p. 050 525 0349