Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon suorittaneilla on ammattitaito palvella asiakkaita sekä myydä hius- ja kauneudenhoitoalan tuotteita ja palveluja.

Työssäsi ohjaat ja neuvot asiakkaita ihon ja hiusten hoidossa sekä tuotteiden käytössä, teet kasvo-, jalka- ja käsihoitoja, hiustenleikkauksia kampauksia erilaisilla tekniikoilla ja/tai  partakäsittelyjä osaamisalasi mukaan.

Kampaajana tai parturina suunnittelet ja toteutat asiakkaille kampauksia, värjäyksiä, leikkauksia, hiustenhoitoja, ehostusta, kihartamiskäsittelyjä sekä partakäsittelyjä. Kosmetologin työn tarkoituksena on edistää ja ylläpitää ihon ja kehon kauneutta sekä terveyttä. Hän suunnittelee, toteuttaa, myy ja markkinoi asiakkaalle erilaisia hoitoja ja ehostuksia.

Tutkinnon sisältö

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Ammatillisen perustutkinnon laajuus on 180 osp. Seurakuntaopistossa toteutetaan neljästä osaamisalasta kaksi:

• ihon hoidon osaamisala, kosmetologi
  • kampaajatyön osaamisala, kampaaja.

Tutkinnon suorittaminen

Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa sovitaan siitä, miten hankit tarvittavan osaamisen erilaisissa oppimisympäristöissä ja millaista ohjausta ja tukea tarvitset. Voit suorittaa koko tutkinnon tai tutkinnon osia. Opintojen kesto on yksilöllinen, 1-3 vuotta.

Tutkinto suoritetaan työvaltaisesti alan työpaikoissa. Hankit osaamista myös oppilaitoksella järjestettävässä koulutuksessa sekä itsenäisesti tekemällä erilaisia oppimistehtäviä ja verkkokursseja.

Ammatillisessa tutkinnossa hankittu osaaminen osoitetaan näytöissä. Näytöt järjestetään työpaikoilla aidoissa työelämän tilanteissa. Osaamisen arvioinnista vastaavat opettaja ja työpaikan edustaja yhdessä. Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Haku

Keväisin järjestettävä valtakunnallinen yhteishaku ovat ensisijainen hakuväylä peruskoulunsa päättäville ja vailla toisen asteen tutkintoa oleville.  Yhteishaku on osoitteessa www.opintopolku.fi. Kevään yhteishaussa valittujen lukuvuosi käynnistyy elokuussa.

Voit hakeutua ammatilliseen koulutukseen myös jatkuvan haun kautta. Lisätietoja jatkuvasta hausta saat sivulta Alkavat koulutukset.

Kysy lisää koulutuksesta

Tiina Parkkinen, koulutuspäällikkö, tiina.parkkinen@seurakuntaopisto.fi, p. 040 727 8777