Kodinhuoltaja

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto, kodinhuoltaja

Pidätkö ruuanlaitosta ja puhtaanapidosta? Oletko sosiaalinen ja pidät asiakaspalvelusta? Kotityöpalveluala voi olla juuri sinun alasi. Seurakuntaopiston Pieksämäen kampuksella voi opiskella kodinhuoltajaksi suorittamalla Kotityö- ja puhdistuspalvelualan perustutkinnon.

Kodinhuoltaja

Kodinhuoltajana olet arjen askareiden ammattilainen. Työskentelet erilaisissa kotitaloustöissä ja palvelet asiakkaitasi kotitalouteen liittyvissä asioissa.

Kodinhuoltajana vastaat työympäristösi siisteydestä, huollat vaatteita, leivot tai valmistat maukasta ruokaa. Voit myös avustaa asiakastasi arjen toimissa ja asioiden hoitamisessa pukeutumisesta perhejuhlien järjestelyihin. Tarvittaessa huolehdit myös pihan ja puutarhan hoidosta tai avustat vaikkapa kodin teknisten laitteiden käytössä. Työskentelet asiakkaidesi arvojen, tarpeiden ja toiveiden mukaisesti.

Tuleva työpaikkasi voi olla mm. kodinomaisissa hoitolaitoksissa, palvelukodeissa tai asiakkaasi kodissa. Kodinhuoltajana sinulta edellytetään luotettavuutta, joustavuutta, aloitekykyä sekä hyviä vuorovaikutustaitoja. Kodinhuoltajan koulutus soveltuu hyvin myös opiskelijoille, joilla on oppimiseen liittyviä erityistarpeita.

Tutkinnon sisältö

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Opinnot koostuvat pakollisista ja valinnaisista tutkinnon osista. Voit opiskella kodinhuoltajaksi Seurakuntaopistolla Pieksämäellä.

Opiskelu kodinhuoltajaksi sisältää käytännönläheistä, tekemällä oppimista. Ryhmäopetuksen rinnalla opiskellaan pienissä tiimeissä toteuttamalla erilaisia projekteja yhdessä asiakkaiden kanssa. Voit halutessasi oppia yrittäjyyttä työskentelemällä pedagogisessa osuuskunnassa. Siinä on samalla mahdollisuus ansaita rahaa.

Opiskelu on yhteisöllistä ja osallistavaa, yhdessä tekemistä. Yhteiset opinnot integroidaan osittain ammatillisiin aineisiin – opit siis tekemällä. Lisäksi sinulle voidaan rakentaa yksilöllinen opintopolku, esimerkiksi työvaltainen (laajennettu työssäoppiminen) tai kansainvälisyys -polku.

Peruskoulupohjaisena koulutus kestää noin 3 vuotta. Aikuisille tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma.Aikaisemmin hankittu osaaminen (mm. työkokemus ja aikaisemmat koulutukset) tunnistetaan ja tunnustetaan, opiskeluaikasi voi siten lyhentyä.

Tutkinnon suorittaminen ja haku

Peruskoulun jälkeen voi opiskella nuorisoasteen koulutuksessa, joka kestää 3 vuotta. Voit hakea kotityön- ja puhdistuspalvelujen perustutkintoon, kun olet suorittanut peruskoulun tai lukion oppimäärän. Koulutukseen haetaan kevään yhteishaussa. Maksuttomaan valintapäivään kutsutaan kaikki hakukelpoiset hakijat. Yhteishaun jälkeen mahdollisesti vapaiksi jääviin opiskelupaikkoihin voi hakea lisähaussa. Lisätietoja mahdollisesta lisähausta saat kesäkuussa nettisivuiltamme. Yhteishaku on osoitteessa opintopolku.fi

Ammattiin voi opiskella myös oppisopimuskoulutuksena tai työvoimapoliittisena koulutuksena. Lisätietoja Seurakuntaopiston oppisopimuspalveluista tai Työvoimahallinnon sivuilta.

Opintomaksut

Ammatillisten perustutkintojen opiskelu on opiskelijalle maksutonta. Myös asuminen opiskelija-asuntolassa on maksutonta. Koulupäivinä saat ilmaisen lounaan. Pääosan oppimateriaaleista maksat itse. Voit saada opintoihisi opintotukea Kelalta.

Jatko-opinnot

Perustutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Mahdollinen alaan liittyvä jatkotutkinto on esimerkiksi restonomi.

Kysy lisää:

Pieksämäki:

Jenni Junttila, opinto-ohjaaja, p. 040 680 2883

Oppisopimusasiat:

Pieksämäki:

Eija Sailajärvi, oppisopimuskoordinaattori, p. 040 562 3831

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@seurakuntaopisto.fi

Esite, Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto
Opetussuunnitelma

Tutkinnon perusteet
Seurakuntaopiston oppisopimuspalvelut

Kodinhuoltaja on arjen askareiden ammattilainen.