Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Haluatko tehdä ihmisläheistä työtä hoidon, kasvatuksen ja kuntoutuksen parissa? Kiinnostaako sinua tukea ja ohjata eri-ikäisiä ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa?

Lähihoitaja tekee merkityksellistä työtä ihmisten kanssa ja ihmisiä varten. Lähihoitaja kohtaa erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä, jotka ovat avun, hoidon tai tuen tarpeessa. Lähihoitaja edistää asiakkaiden terveyttä, hyvinvointia, toimintakykyä, kasvua ja osallisuutta.

Lähihoitajat työskentelevät moninaisissa työympäristöissä. Näistä esimerkkeinä päiväkoti, lastenkoti, ikääntyvien hoivakoti, vammaisten ryhmäkoti, vuodeosasto, asiakkaan koti ja mielenterveys- ja päihdekuntoutujien hoitokoti.

Tutkinnon sisältö

Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Kaksi ensimmäistä pakollista tutkinnon osaa:
• Kasvun ja osallisuuden edistäminen 25 osp
• Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen 30 osp

Tarjolla olevat osaamisalat 75 osp
• Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala
• Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala
• Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala
• Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala
• Vammaistyön osaamisala

Ammatillisiin tutkinnon osiin sisältyy myös valinnainen tutkinnon osa, jonka laajuus on 15 osp.

Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp:
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Opiskelussa vuorottelevat teoriaopetus, työelämässä oppiminen ja yhdessä toimiminen. Keskustelu ryhmissä ja erilaisten tapahtumien suunnittelu ovat osa opiskelua.

Tutkinnon suorittaminen

Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa sovitaan siitä, miten hankit tarvittavan osaamisen erilaisissa oppimisympäristöissä ja millaista ohjausta ja tukea tarvitset. Opintojen kesto on yksilöllinen, 1–3 vuotta. Koulutuksia toteutetaan päivä- ja iltaopetuksena.

Ammatillisessa tutkinnossa hankittu osaaminen osoitetaan näytöissä. Näytöt järjestetään työpaikoilla. Osaamisen arvioinnista vastaavat opettaja ja työpaikan edustaja yhdessä. Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Tulosta koulutuksen esite

Haku

Hae koulutukseen jatkuvassa haussa. Lisätietoja saat sivulta Alkavat koulutukset

Kevään valtakunnallinen yhteishaku on ensisijainen hakuväylä peruskoulunsa päättäville ja vailla toisen asteen tutkintoa oleville. Kevään yhteishaussa valittujen lukuvuosi käynnistyy elokuussa.

Ammatillinen koulutus on maksutonta.

Opiskelija-asuntola

Kampuksillamme on opiskelija-asuntolat. Huoneet ovat pääosin kahden hengen huoneita ja ne on tarkoitettu ensisijaisesti opiskelijoille, jotka tulevat kaukaa tai kulkuyhteydet ovat vaikeat. Lisätietoa asumisesta

Kysy lisää

Järvenpää (yhteishaku, jatkuva haku)