Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Haluatko tehdä ihmisläheistä työtä hoidon, kasvatuksen ja kuntoutuksen parissa? Kiinnostaako sinua tukea ja ohjata eri-ikäisiä ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa? Pidätkö yhdessä tekemisestä? Tule opiskelemaan lähihoitajaksi Järvenpään tai Pieksämäen kampuksellemme sekä oppisopimuskoulutuksena myös muilla paikkakunnilla.

Lähihoitajan työssä on keskeistä tehdä työtä ihmisten kanssa ja ihmisiä varten. Lähihoitaja kohtaa elämänkaaren eri vaiheissa ihmisiä, jotka ovat avun, hoidon tai tuen tarpeessa. Sosiaali- ja terveysalan työtä ohjaavat keskeiset periaatteet ovat elämän ja ihmisarvon kunnioittaminen, itsemääräämisoikeus, oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo. Lähihoitajan työ on ihmissuhdetyötä, joka edellyttää hyvää tietämystä ihmisen kasvusta ja kehityksestä, terveydestä ja sosiaalisen turvan merkityksestä. Kolmannen vuoden osaamisalaopinnoissa voi valita itselleen sopivan suuntautumisvaihtoehdon kuntouksen, lasten ja nuorten, mielenterveys- ja päihdetyön, sairaanhoidon ja huolenpidon, vammaistyön tai vanhustyön alueelta.

Lähihoitaja edistää asiakkaiden terveyttä, hyvinvointia, toimintakykyä, kasvua ja osallisuutta. Hän voi toimia esim. hoidon ja huolenpidon, vanhus- ja vammaispalvelujen, mielenterveys- ja päihdetyön, kotihoidon, varhaiskasvatuksen, lastensuojelun, lapsiperheiden sekä erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon avohoidon sekä laitoshoidon työtehtävissä.

Tutkinnon sisältö

Koulutuksen laajuus on 180 osaamispistettä. Opinnot koostuvat pakollisista ja valinnaisista tutkinnon osista. Työssäoppiminen on olennainen osa opintoja (30–36 viikkoa). Opiskelija voi suorittaa työssäoppimisjakson myös ulkomailla. Opiskelussa vuorottelevat teoriaopetus, tekemällä oppiminen ja yhdessä toimiminen. Keskustelu ryhmissä ja erilaisten tapahtumien suunnittelu ovat osa opiskelua.

Osaamisalavaihtoehdot Seurakuntaopistolla:

• Lasten ja nuorten hoito ja kasvatus
  • Mielenterveys- ja päihdetyö
  • Sairaanhoito ja huolenpito
  • Ikääntyvien hoito ja kuntoutus
  • Vammaistyö.

Tutkinnon suorittaminen

Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa sovitaan siitä, miten hankit tarvittavan osaamisen erilaisissa oppimisympäristöissä ja millaista ohjausta ja tukea tarvitset. Voit suorittaa koko tutkinnon tai tutkinnon osia. Opintojen kesto on yksilöllinen, 1-3 vuotta. Koulutuksia toteutetaan päivä- ja iltaopetuksena.

Ammatillisessa tutkinnossa hankittu osaaminen osoitetaan näytöissä. Näytöt järjestetään työpaikoilla aidoissa työelämän tilanteissa. Osaamisen arvioinnista vastaavat opettaja ja työpaikan edustaja yhdessä. Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Haku

Voit hakeutua ammatilliseen koulutukseen jatkuvassa haussa. Lisätietoja jatkuvasta hausta saat sivulta Alkavat koulutukset.

Keväisin järjestettävä valtakunnallinen yhteishaku ovat ensisijainen hakuväylä peruskoulunsa päättäville ja vailla toisen asteen tutkintoa oleville.  Kevään yhteishaussa valittujen lukuvuosi käynnistyy elokuussa.

Ammatillinen koulutus on maksutonta.

Opiskelija-asuntola

Kampuksillamme on opiskelija-asuntolat. Huoneet ovat pääosin kahden hengen huoneita ja ne on tarkoitettu ensisijaisesti opiskelijoille, jotka tulevat kaukaa tai kulkuyhteydet ovat vaikeat. Lisätietoa asumisesta

Yhdistelmätutkinto

Opiskellessasi ammatillista perustutkintoa heti peruskoulun jälkeen voit suorittaa samanaikaisesti ylioppilastutkinnon. Kokonaisopiskeluaikasi 3 – 4 vuotta toteutustavasta riippuen. Lukio-opinnot voit suorittaa esimerkiksi lähialueen lukioissa. Lue lisää.

Kysy lisää

Järvenpää (yhteishaku, jatkuva haku)

Marko Väisänen, opinto-ohjaaja, marko.vaisanen@seurakuntaopisto.fi, p. 040 511 9963,

Järvenpää (jatkuva haku, oppisopimus)