Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, kokki

Haluatko työskennellä ravintoloissa, catering-alalla, henkilöstöravintoloissa, kahviloissa, juhla- ja pitopalveluissa, laivoilla tai suurtalouden toimipaikoissa?

Kokkina valmistat maukasta ja terveellistä ruokaa ja asettelet sen houkuttelevasti tarjolle. Huomioit erityisruokavaliot ja osaat laittaa ruuan esille annoksittain tai suurelle joukolle. Kokilta edellytetään joustavuutta työskennellä vaihtelevina työaikoina. Kokkina työskentelet asiakasta ajatellen ja tiiviissä yhteistyössä työkavereiden kanssa.

Koulutus soveltuu hyvin myös opiskelijoille, joilla on oppimiseen liittyviä erityistarpeita. Voit suorittaa tutkinnon Seurakuntaopiston Pieksämäen kampuksella.

Tutkinnon suorittaminen

Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa sovitaan siitä, miten hankit tarvittavan osaamisen erilaisissa oppimisympäristöissä ja millaista ohjausta ja tukea tarvitset. Voit suorittaa koko tutkinnon tai tutkinnon osia. Opintojen kesto on yksilöllinen, 1-3 vuotta.

Tutkinto suoritetaan työvaltaisesti alan työpaikoissa. Hankit osaamista myös oppilaitoksella järjestettävässä koulutuksessa sekä itsenäisesti tekemällä erilaisia oppimistehtäviä ja verkkokursseja.

Ammatillisessa tutkinnossa hankittu osaaminen osoitetaan näytöissä. Näytöt järjestetään työpaikoilla aidoissa työelämän tilanteissa. Osaamisen arvioinnista vastaavat opettaja ja työpaikan edustaja yhdessä. Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu yhdestä pakollisesta tutkinnon osasta:

• ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osaamispistettä) sekä
  • kahdesta ruokapalvelun osaamisalan pakollisesta tutkinnon osasta (yhteensä 65 osaamispistettä)
    –  lounasruokien valmistus (40 osp)
    –  annosruokien valmistus (25 osp) ja
  • valinnaisista tutkinnon osista (60 osaamispistettä).

Voit opiskella kokiksi osaamisperusteisesti oppilaitoksessa ja työelämässä järjestettävässä koulutuksessa. Opiskeleminen on käytännönläheistä, tekemällä oppimista. Ryhmäopetuksen rinnalla opiskellaan pienissä tiimeissä toteuttamalla erilaisia projekteja yhdessä asiakkaiden kanssa. Voit oppia yrittäjyyttä työskentelemällä pedagogisessa osuuskunnassa ja ansaita opintojen ohessa palkkaa. Opiskelu on yhteisöllistä ja osallistavaa, yhdessä tekemistä. Yhteiset opinnot integroidaan osittain ammatillisiin aineisiin – opit siis tekemällä. Lisäksi sinulle voidaan rakentaa yksilöllinen, työvaltainen opintopolku.

Haku

Koulutukseen hakeudutaan jatkuvan haun kautta. Lisätietoja jatkuvasta hausta saat sivulta Alkavat koulutukset

Keväisin järjestettävä valtakunnallinen yhteishaku ovat ensisijainen hakuväylä peruskoulunsa päättäville ja vailla toisen asteen tutkintoa oleville. Kevään yhteishaussa valittujen lukuvuosi käynnistyy elokuussa. Jos jäit yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa, voit perusopetuksen päättämisen jälkeen hakea opiskelupaikkaa jatkuvassa haussamme.

Hakijat kutsutaan maksuttomaan valintapäivään.

Kustannukset

Ammatillisten perustutkintojen opiskelu on opiskelijalle maksutonta. Myös asuminen opiskelija-asuntolassa on maksutonta. Koulupäivinä saat ilmaisen lounaan. Kustannuksia tulee mm. työasun, jalkineiden ja muutaman kirjan hankkimisesta. Voit saada opintoihisi opintotukea Kelalta.

Opiskelija-asuntola

Kampuksillamme on opiskelija-asuntolat. Huoneet ovat pääosin kahden hengen huoneita ja ne on tarkoitettu ensisijaisesti opiskelijoille, jotka tulevat kaukaa tai kulkuyhteydet ovat vaikeat. Lisätietoa asumisesta

Kysy lisää koulutuksesta

Paavo Parkkinen, opettaja, paavo.parkkinen@seurakuntaopisto.fi, p. 040 351 1399