Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ovat ammatillista lisäkoulutusta henkilöille, joilla on aiemmin hankittua osaamista kyseiseltä alalta, joko aiemman tutkinnon tai työkokemuksen perusteella. Jotkut ammattitutkinnot sopivat myös alan vaihtajille, kuten seurakunta- ja hautauspalvelualan ja kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto.

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa osaaminen osoitetaan käytännön työtehtävissä pääosin työpaikalla. Ammattitutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluopintoihin.

Tutkintoon valmistava koulutus koostuu lähiopetuksesta, etäopiskelusta, työelämässä oppimisesta sekä aidoissa työtilanteissa tapahtuvista näytöistä. Lähijaksot toteutetaan päivä- tai iltaopetuksena. Jokaisen opiskelijan kanssa laaditaan opinnoille henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa huomioidaan aikaisempi alaan liittyvä koulutus ja osaaminen. Siinä määritellään myös opintojen kesto, joka keskimääräisesti on noin 1–2 vuotta.

Ammatti- ja erikoisammattitutkintoja tai niiden osia voidaan hyödyntää myös työyhteisöjen tarpeiden mukaisesti räätälöitynä. Koulutus suunnitellaan ja toteutetaan huomioiden osallistujien olemassa oleva osaaminen suhteessa tutkinnon ammattitaitovaatimuksiin.

Lisätietoja ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista työyhteisöille

Järvenpään kampus

Mirkka Aivelo, aluepäällikkö,