Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto

Kasvun, kehityksen ja oppimisen tukija

Työskenteletkö koulussa, päiväkodissa tai ammatillisen erityisopetuksen parissa vailla pätevyyttä? Kiinnostavatko ohjaus- ja kasvatusalan työtehtävät sinua?

Koulutuksen aikana opiskelija hankkii koulunkäynnin ohjaajan ammatilliset perusvalmiudet. Koulunkäynnin ohjaaja voi toimia koulu- tai luokkakohtaisena yleisavustajana tai yksittäisen oppilaan henkilökohtaisena avustajana. Muita työympäristöjä koulun lisäksi voivat olla päiväkoti, ammatillinen oppilaitos jakoululaisten iltapäiväkerhot.

Koulunkäynnin ohjaaja on eri-ikäisten asiakkaiden avustamisen, ohjauksen ja tukemisen ammattilainen. Koulunkäynnin ohjaaja tekee tiivistä yhteistyötä pedagogisessa vastuussa olevan luokan- tai ryhmän opettajan kanssa. Ohjaaja on mukana myös perheiden kanssa tehtävässä moniammatillisessa yhteistyössä.

Koulutus on tarkoitettu alalle aikoville tai niille, joilla on jo aiempaa koulutusta ja työkokemusta ohjaus- ja kasvatusalan tehtävistä.

Tutkinnon sisältö

Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto muodostuu neljästä pakollisesta tutkinnon osasta. Lisäksi perusteisiin on sisällytetty valinnaisena tutkinnon osana Yrittäjyys. Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Tutkintoon valmistava koulutus koostuu lähiopetuksesta, etäopiskelusta ja työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta. Lähijaksot toteutetaan päivä- tai iltaopetuksena. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa sovitaan siitä, miten tavoitteeksi asetettu osaaminen saavutetaan ja millaista opetusta, ohjausta ja tukea opiskelija tarvitsee. Opinnot kestävät henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan 1–2 vuotta.

Ammatillisessa tutkinnossa hankittu osaaminen osoitetaan näytöissä. Näytöt järjestetään ensisijaisesti työpaikoilla aidoissa työelämän tilanteissa. Osaamisen arvioinnista vastaavat opettajat ja työpaikan edustajat yhdessä. Ammattitutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

Koulutukseen voi hakeutua joko yksittäinen hakija tai työyhteisö.

Koulutusmaksu on 450 euroa. Oppisopimuskoulutus on maksutonta.

Järvenpää

Riikka Tassi, opinto-ohjaaja, riikka.tassi@seurakuntaopisto.fi, p. 044 906 3233