Kasvua katsomuksesta – Katsomuskasvatus lapsen kokonaisvaltaisen kasvun tukena

Tervetuloa katsomuskasvatuksen koulutuksiin

Uuden vasun mukaisesti katsomuskasvatus koskee kaikkia varhaiskasvatuksen piirissä olevia lapsia. Nyt on saatavissa tietoa ja työvälineitä, jotka auttavat selkiyttämään katsomuskasvatuksen käsitteitä ja helpottavat katsomuskasvatuksen toteuttamista päiväkodin arjessa.
(Lataa sähköinen esite)

Kasvua katsomuksesta -koulutukset toteutetaan OPH:n hankerahalla vuosien 2018-2019 aikana. Koulutukset ovat osallistujalle maksuttomia sisältäen opetuksen ja kahvi/teetarjoilut. (Huom! Muut ateriat ja mahdollinen majoitus omakustanteisesti.) Valitse itsellesi sopiva koulutus ja tule kehittämään katsomuskasvatuksen osaamistasi!

Kohti vasun mukaista katsomuskasvatusta

Mitä katsomuskasvatuksella tarkoitetaan vasussa? Miten kulttuuri ja katsomukset liittyvät toisiinsa? Miten käsitellä lasten kysymyksiä arjen kasvatustyössä? Millä tavalla katsomuskasvatus vahvistaa lasten yhdenvertaisuutta? Miten puhua katsomuskasvatuksesta vasu -keskusteluissa vanhempien kanssa?

Koulutus tarjoaa hyvät perustiedot katsomuskasvatuksen keskeisistä periaatteista ja ideoita sen toteuttamiselle päiväkodin arjessa.

Tutustu ohjelmaan.

Oulu 5.11.2018 Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, Linnankatu 3
Kuopio 3.12.2018 Itä-Suomen aluehallintovirasto, Hallituskatu 12-14
Tampere 14.1.2019 Seitsemäs taivas, Yliopistonkatu 60 A 7. krs
Helsinki 21.1.2019 Allianssi-talo, Asemapäällikönkatu 1

Ilmoittaudu sähköisellä lomakkeella viimeistään kaksi viikkoa ennen tilaisuutta.

Lattiakuvat – katsomuskasvatusta lapsiryhmässä

Miten käsitellä elämän isoja kysymyksiä lasten kanssa? Millä tavalla jokaisen lapsen ajatukset saadaan näkyviin tasavertaisesti?

Lattiakuvat on pedagoginen työskentelymalli, joka sopii erinomaisesti monenlaisten teemojen käsittelyyn lasten kanssa.

Työskentelyssä jokainen lapsi tulee näkyviin myönteisellä tavalla osana ryhmää. Hän oppii sanoittamaan ajatuksiaan, tunteitaan ja kokemuksiaan. Lattiakuvien pedagogiikka pohjautuu osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja leikin periaatteille ja se edustaa hyvin vasun arvoperustaa.

Koulutuspäivät alkavat klo 9 ja päättyvät klo 16 mennessä.

Jyväskylä 4.–5.3. ja 15.–16.5.2019 Gygneuksen talo, Gygneuksenkatu 1
Järvenpää 11.–12.3. ja 2.–3.5.2019 Seurakuntaopisto, Järvenpääntie 640

Lue kuvaa – tutki tilaa lasten kanssa

Miten taidekuvia voi käyttää kulttuuri- ja katsomuskasvatuksessa? Mikä on symbolien merkitys eri kulttuureissa ja katsomuksissa? Miten eri uskontojen tiloja voi hyödyntää oppimisympäristöinä? Miten edistää monilukutaitoa ja digitaalisten välineiden käyttöä varhaiskasvatuksessa?

Koulutuksessa käytetään materiaaleina taidekuvia ja uskonnollisten tilojen symboliikkaa. Näiden tutkimisessa hyödynnetään digitaalista tekniikkaa sovellettuna varhaiskasvatukseen. Koulutukseen osallistuminen ei edellytä aikaisempaa kokemusta digitaalisen tekniikan käytöstä. Riittää, kun mukana on oma älypuhelin ja utelias mieli.

Koulutuspäivä alkaa klo 9 ja päättyy klo 16 mennessä. Tarkempi ohjelma ilmestyy vuoden 2019 alussa.

Tampere 2.9.2019 Seitsemäs taivas, Yliopistonkatu 60 A 7. krs
Oulu 24.9.2019 Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, Linnankatu 3
Helsinki 28.10.2019 Allianssi-talo, Asemapäällikönkatu 1
Kuopio 26.11.2019 Itä-Suomen aluehallintovirasto, Hallituskatu 12-14

Ilmoittaudu sähköisellä lomakkeella viimeistään kaksi viikkoa ennen tilaisuutta.

Tiedustelut

Hanna Pulkkinen, hanna.pulkkinen@seurakuntaopisto.fi
Tiina Haapsalo, tiina.haapsalo@nuorikirkko.fi

Kasvua katsomuksesta – katsomuskasvatus lapsen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukena hanketta rahoittaa Opetushallitus