Lisätietoa

Nuorille luottamushenkilöille: Nuoren luottarin tukimateriaali  ja Navi- Nuori aikuinen vaikuttaa kirkossa 

Kirkon keskushallinnon verkkopalvelu palvelee osoitteessa sakasti.evl.fi. Kirkon keskushallintoon kuuluvat kirkkohallitus, kirkolliskokous, piispainkokous ja Kirkon työmarkkinalaitos Kirkkohallituksen ylläpitämän Sakastin sisältöjä ovat kirkon toiminta, talous, hallinto, päätöksenteko ja hankkeet. Verkkopalvelu tarjoaa uutisia, materiaalia luottamushenkilöiden ja työntekijöiden tueksi, tietoa yhteisistä pelisäännöistä, päätöksenteosta ja hyvistä käytännöistä. 

Tilastot-sivuilla esitellään tilastotietoja seurakuntien väestönmuutoksista, solmituista avioliitoista, toiminnasta ja taloudesta. Tilastot kootaan vuosittain seurakunnilta ja seurakuntayhtymiltä.  

Kirkko 2020 – Kirkon tulevaisuusselonteko -julkaisu pdf-muodossa 

Kohtaamisen kirkko Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020 

Miten toimii päätöksenteko kirkossa? 

Vuonna 2005 julkaistu kansalaisverkkopalvelu evl.fi palvelee seurakuntalaisia ja kaikkia kirkosta kiinnostuneita. 

Lasten ja nuorten oikeuksista kirkossa 

”Seurakunta elää lähetettynä” on erityisesti luottamushenkilöille suunnattu tietopaketti lähetystyöstä, sisältäen myös kansanvälisen diakonian näkökulman. Tästä linkistä pääset tutustumaan vihkoseen ja diaesitykseen, jotka ovat tarkoitettu käytettäväksi osin myös yhdessä. Niistä löydät perustiedot niin lähetystyön olemuksesta, taloudesta kuin myös minilähetyssanaston avaamaan hieman enemmän tällä aihealueella käytettyjä sanoja. Tämä linkki on väärä, soitin jo KLK Vesa Häkkiselle ja saan häneltä uuden linkin uudistuvilta nettisivuiltaan.  

Materiaalit 

Seurakunnan luottamushenkilön kirja 2019-2022 (Kirjapaja, toim. Taru Nieminen ja Tytti Pietilä) on ilmestynyt. Monenlaisten muutosten keskellä oleva kirkko edellyttää seurakuntien päättäjiltä laaja-alaista perehtyneisyyttä. Kirja rohkaisee ja tukee sekä uusia että kokeneita seurakuntien luottamushenkilöitä tehtävässään.  

Jyväskylän seurakunnan luottamushenkilö Liisa Kuparinen on arvioinut edellä mainitun kirjan. Arvio on julkaistu KotimaaPro sivulla 31.8.2018.

Seurakuntien luottamushenkilön kirja, Tutustu esitteeseen
Ovh 28,90 €  |  seurakuntahinta 27 €  |   20 kpl 22,90 €  |  100 kpl 20,90 €. Tilaukset: sacrum.fi 

Verkkomateriaalien käyttöehdot 

Seurakuntien / hiippakuntien työntekijät ja luottamushenkilöt saavat käyttää Agricola-opintokeskuksen/Seurakuntaopiston verkkomateriaaleja itseopiskelussa. Jos materiaalia halutaan käyttää opetuksessa/koulutuksessa Agricola-opintokeskuksen /Seurakuntaopiston nimi tulee mainita aina oppimateriaaliin viitatessa tai materiaaliin johtavan linkin yhteydessä.