För studerande

Studerandevård

Studerandevården då vi har undantagstillstånd i vårt land

Också nu då studierna sker på distans har studerande tillgång till kurators- och psykologtjänster. Man når kurator och psykolog bäst via telefon eller e-post. Vi undviker att träffas face-to-face men vi gör en bedömning av hur varje studerande kan få bästa möjliga hjälp. Det går också att ordna träffar t.ex. via Teams.

Tveka inte att ta kontakt. Du är inte ensam. Vi finns till för dig.

Kontaktuppgifter under tiden för undantagstillstånd (uppdateras i enlighet med situationen)

Obs! Hälsovårdaren sköter inte sådant som har med coronaviruset att göra. Detta sköts via den kommunala telefonrådgivningen och enligt direktiv från Institutet för hälsa och välfärd

Obs! Länk till FPA:s sidor https://www.kela.fi/web/sv

Kurator

Vår skola har en kurator som ger de studerande stöd och hjälp på basis av individuella behov. Det kan handla om studier, ekonomi, framtidsplanering m. m.

Fr.o.m. måndag 23.3 öppnas en gemensam telefonlinje för hela skol- och studerandehälsovården (Jakobstad, Larsmo, Nykarleby, Pedersöre). Du kan ringa 06-7861235 måndag- fredag kl. 9-15 om du behöver prata med en skolhälsovårdare.

Kurator Maj-Len Enlund nås via telefon 050 560 7324 eller via e-post
maj-len.enlund@seurakuntaopisto.fi

Internatet

Vår skola har ett hemtrevligt internat i Nykarleby med plats för ett femtiotal studerande. Varje år lever en härlig blandning ungdomar internatsliv på Himmelsbacken. Förutom folkhögskolans egna studerande bor här volontärer och gymnasiestuderande.

Du kan välja att bo i ett enskilt rum (mot avgift) eller tillsammans med en annan studerande i dubbelrum. Internatshandledaren finns på plats nattetid och utgör stöd och trygghet för ungdomarna. Nyckelordet för internatsboendet är tillsammans – för det är tillsammans vi hittar meningsfulla fritidsaktiviteter och möter utmaningar.

Fritid

Utbudet av fritidsaktiviteter i Nykarleby är stort, så det är helt upp till dig hur du vill fylla din fritid. Arbis i Nykarleby erbjuder många roliga, utmanande och ofta svettiga kurser. Fysiska aktiviteter, språk eller praktiskt arbete – det är bara att välja. I Nykarleby hittar du också olika idrottsklubbar, en teaterförening, sångkörer, orkestrar, ridklubbar och mycket mer. Det finns ett välförsett bibliotek i Nykarleby med ett stort utbud av böcker, musik och film.

På internatet tillbringar du mycket tid tillsammans med dina vänner. Du kan se på filmer, spela sällskapsspel, sticka ditt livs första yllesockor eller bara vara. Livet på internatet kommer att ge dig minnen och vänner för livet.